Тістороб
Серед 19 професій
загальнодержавного значення,
перелік яких визначив уряд –
унікальна професія тістороб
Загальне поняття
Тістороб – одна з найнеобхідніших професій сьогодення.
Майбутнє харчової промисловості значною мірою залишається за хлібозаводами і кондитерськими цехами, оснащеними сучасною технікою, оптимальними технологіями та кваліфікованими кадрами.
Сучасний хлібозавод - це завод-автомат. Починаючи з моменту надходження сировини та завершуючи упакуванням готової продукції, всі операції виконують механізми. Але це лише з першого погляду здається, що тісто готують механізми. Насправді його виготовляє тістороб. Тісто сьогодні, як і раніше, залишається таким же ніжним, примхливим і потребує уважного ставлення, як і під час ручного приготування.
Тісто - це «живий» продукт, де живуть та діють найпростіші організми – дріжджі, під впливом яких відбуваються складні біохімічні та фізико-хімічні процеси. І хоча тісто - це тільки ще напівфабрикат, але від нього на дев’яносто відсотків залежить якість готового виробу: смак, аромат, зовнішній вигляд тощо. Таким чином, професія тістороба є однією із найважливіших ланок у технологічному процесі приготування хліба.
Коротка історія
Хліб прийшов до нас із глибини століть. Спочатку люди вживали зерна диких злаків у сирому вигляді, потім людина навчилася розтирати зерна і змішувати їх з водою - цей момент вважається першим відкриттям хліба. Друге відкриття хліба пов’язане з винаходом ручних млинів. З густої зернової каші люди ліпили коржі і пекли їх на розпеченому камінні. Остаточне, третє відкриття хліба пов’язане з використанням вогню. Хліб винайшли єгиптяни. Вони перші навчилися розпушувати тісто способом шумування (використовуючи силу мікроорганізмів). Відбулося це 5-6 тисяч років тому. Таким чином, цей час можна вважати часом створення технології хлібобулочного виробництва.
Місце роботи
Переробна промисловість.
Підприємства (пекарні) хлібобулочної промисловості.
Характер роботи
- розрахунок кількості сировини і норми виходу продукції;
- підготовка борошна й іншої сировини;
- заміс опари і тіста (на тістомісильних машинах);
- обминка тіста;
- контроль за температурою, часом замісу і консистенцією тіста;
- визначення готовності тіста до випічки;
- формування заготівель з різних видів тіста;
- контроль за вагою і формою тістових заготівель;
- виробництво напівфабрикатів;
- укладання заготівель на аркуші, лопати, касети і відправлення в піч;
- раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
- дотримуватися норм технологічного процесу;
- не допускати браку в роботі;
- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці, навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт.
Необхідні знання та освіта
Повна або базова загальна середня освіта.
У випускників загальноосвітніх шкіл є можливість оволодіти професією тістороба, завершивши навчання на відповідних курсах, за умови, що вони не молодші 18 - ти років.
Професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» за професією тістороб.
Важливі якості та навички
- висока концентрація і великий обсяг уваги;
- високий рівень стійкості, переключення і розподілу уваги;
- добре розвинена координація рухів;
- гарна моторна пам'ять;
- гарний рівень розвитку смакової і нюхової пам'яті;
- гарне здоров'я і фізична стійкість (здатність переносити фізичну напругу і високу температуру протягом довгого часу);
- розвинений нюх, дотик (відчуття температури, тиску) - уміння визначити готовність і якість продукції за допомогою аналізаторів;
- гарне зорове сприйняття (уміння визначити якість і готовність продукції);
- розвинена словесно-логічна пам'ять (здатність запам'ятати технологію приготування різних сортів хлібобулочних виробів);
- добре розвинене "почуття часу".
Перспективи розвитку.
Тісторобами можуть бути як чоловіки, так і жінки.
Професійна кар’єра тістороба для осіб, які мають спеціальну вищу освіту, продовжується у якості головних технологів, завідувачів лабораторій підприємств, а, за умови досягнення певного досвіду роботи відкривається можливість займати і більш відповідальні керівні посади.