Тістороб

Серед 19 професій

загальнодержавного значення,

перелік яких визначив уряд –

унікальна професія тістороб

Загальне поняття

Тістороб – одна з найнеобхідніших професій сьогодення.

Майбутнє харчової промисловості значною мірою залишається за хлібозаводами і кондитерськими цехами, оснащеними сучасною технікою, оптимальними технологіями та кваліфікованими кадрами.

Сучасний хлібозавод - це завод-автомат. Починаючи з моменту надходження сировини та завершуючи упакуванням готової продукції, всі операції виконують механізми. Але це лише з першого погляду здається, що тісто готують механізми. Насправді його виготовляє тістороб. Тісто сьогодні, як і раніше, залишається таким же ніжним, примхливим і потребує уважного ставлення, як і під час ручного приготування.

Тісто - це «живий» продукт, де живуть та діють найпростіші організми – дріжджі, під впливом яких відбуваються складні біохімічні та фізико-хімічні процеси. І хоча тісто - це тільки ще напівфабрикат, але від нього на дев’яносто відсотків залежить якість готового виробу: смак, аромат, зовнішній вигляд тощо. Таким чином, професія тістороба є однією із найважливіших ланок у технологічному процесі приготування хліба.

Коротка історія

Хліб прийшов до нас із глибини століть. Спочатку люди вживали зерна диких злаків у сирому вигляді, потім людина навчилася розтирати зерна і змішувати їх з водою - цей момент вважається першим відкриттям хліба. Друге відкриття хліба пов’язане з винаходом ручних млинів. З густої зернової каші люди ліпили коржі і пекли їх на розпеченому камінні. Остаточне, третє відкриття хліба пов’язане з використанням вогню. Хліб винайшли єгиптяни. Вони перші навчилися розпушувати тісто способом шумування (використовуючи силу мікроорганізмів). Відбулося це 5-6 тисяч років тому. Таким чином, цей час можна вважати часом створення технології хлібобулочного виробництва.

Місце роботи

Переробна промисловість.

Підприємства (пекарні) хлібобулочної промисловості.

Характер роботи

- розрахунок кількості сировини і норми виходу продукції;

- підготовка борошна й іншої сировини;

- заміс опари і тіста (на тістомісильних машинах);

- обминка тіста;

- контроль за температурою, часом замісу і консистенцією тіста;

- визначення готовності тіста до випічки;

- формування заготівель з різних видів тіста;

- контроль за вагою і формою тістових заготівель;

- виробництво напівфабрикатів;

- укладання заготівель на аркуші, лопати, касети і відправлення в піч;

- раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

- дотримуватися  норм технологічного процесу;

- не допускати браку в роботі;

- знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці,  навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт.

Необхідні знання та освіта

Повна або базова загальна середня освіта.

У випускників загальноосвітніх шкіл є можливість оволодіти професією тістороба, завершивши навчання на відповідних курсах, за умови, що вони не молодші 18 - ти років.

Професійно-технічна освіта, освітньо-кваліфікаційний рівень «кваліфікований  робітник» за професією  тістороб.

Важливі якості та навички

- висока концентрація і великий обсяг уваги;

- високий рівень стійкості, переключення і розподілу уваги;

- добре розвинена координація рухів;

- гарна моторна пам'ять;

- гарний рівень розвитку смакової і нюхової пам'яті;

- гарне здоров'я і фізична стійкість (здатність переносити фізичну напругу і високу температуру протягом довгого часу);

- розвинений нюх, дотик (відчуття температури, тиску) - уміння визначити готовність і якість продукції за допомогою аналізаторів;

- гарне зорове сприйняття (уміння визначити якість і готовність продукції);

- розвинена словесно-логічна пам'ять (здатність запам'ятати технологію приготування різних сортів хлібобулочних виробів);

- добре розвинене "почуття часу".

Перспективи розвитку.

Тісторобами можуть бути як чоловіки, так і жінки.

Професійна кар’єра тістороба для осіб, які мають спеціальну вищу освіту, продовжується у якості головних технологів, завідувачів лабораторій підприємств, а, за умови досягнення певного досвіду роботи відкривається можливість займати і більш відповідальні керівні посади.