Олександр Орєхін – український фермер, який з 2013 року вирощував органічну продукцію в Дніпрорудному на Запоріжжі. Через окупацію міста підприємцю довелося виїхати до Новомосковська, де чоловік зайнявся стародавнім родинним ремеслом – виробництвом органічного борошна.
Фінансова підтримка фермеру надійшла від європейських партнерів та держави. Олександр отримав грантові кошти від програми «єРобота» та органічних спілок Євросоюзу – Німеччини та Швейцарії.
Познайомився з Олександром Валерій Дудник – заступник директора Дніпропетровського ОЦЗ, під час робочої поїздки до Новомосковська.
Дізнався, що фермер займається органічним сільським господарством понад 10 років. У нього було 127 сертифікованих гектарів. Займався вирощуванням овочів у полі та теплицях, олійних та зернових, які експортував до країн ЄС.
До Новомосковська він переїхав наприкінці 2022 року. Згодом вирішив виготовляти борошно. Для цього отримав мікрогрант від держави та придбав млин українського виробництва, про який мріяв. Підтримувати українського виробника – його принципова позиція.
На млині Олександр робить органічне та безглютенове борошно з пшениці, гречки, сочевиці, жита, спельти. Зараз обсяг виробництва – 10 тонн на місяць, але планує збільшити потужності.
Сировину органічний виробник поки закуповує, але вже цього року планує вирощувати власне зерно на полі, яке взяв в оренду на Дніпропетровщині. Землю вже сертифікують за органічним стандартом і цього року почнуть засіювати. А ще – підприємець роздумує над тим, щоб самому пекти хліб.
Оптимістичними планами Олександра на майбутнє є намір, крім виробництва і переробки продукції, запустити ще й туризм, пов’язаний з млинарством.
Фермер надихає своїм позитивом та впевненістю! Успіхів у досягненні поставлених цілей!